• Goga Food – Góg Angéla • A vasárnapi ebéd • Emlékek cukrászdája |
![]() |
BELEKÓSTOLÁS MÁSOK EMLÉKEIBE |
Az egész egy vasárnap reggel kezdődött, amikor meghallottam reggelizés közben a vadgalambok búgását; azt a bizonyos hangot, amit minden egyes vakáció reggelén hallottam Hódmezővásárhelyen, a Széchenyi utcában. Felidéződött minden. |
A levélmintás függöny nagyszüleim hálószobájában, a nagypapám barkács-pincéjének hűvössége és szinte éreztem a kakaós krém ízét, amit nővéreimmel ehettünk meg, a sütemény készítése közben. Láttam magam előtt a tájképes tapétát a nagyszobájukban, éreztem a kiállhatatlan kemény díszpárnát, amin nem lehetett kényelmesen aludni a vasárnapi ebéd után.
|
EMLÉKEK MEGŐRZÉSE EGY ÍZ ÁLTAL |
Elég egy illat, egy falat ahhoz, hogy akár egész gyermekkorunk élményeit újra átélhessük. |
Tervezőként számomra a felidézés mechanizmusa izgalmas, azok a pillanatnyi "időutazások", melyek hatására még inkább felidéződnek emlékeink. Elgondolkodtatni, hatni, mesélni és megmutatni. Kísérletet tettem arra, hogy ismeretlen és ismerős emberek személyes történeteinek feldolgozása alapján létrehozzak egy olyan rendszert, mely képes meglátni és értelmezni a hasonlóságokat és közös pontokat. |
Közös emlékek Élmény-sütemények, melyek mind külső megformálást, látványt tekintve is teljes esztétikai élményt nyújtanak, mind íz élményük alapján egésszé teszik a hatásukat; ehető műtárgyak. A történetek elemzése alatt egyértelmű célommá vált ezen típusokat feldolgozni és ezek alapján létrehozni egy olyan süteménysort, amely képes megmutatni emlékeink közös részeit és ezáltal elindítani magánemlékeink sorát. Üzenetem átadásához a legalkalmasabb forma a sorozat, hisz különálló emléktípusokat határoztam meg, de ezeknek egy közös kiindulási pontja van; a gyerekkori íz élmény visszaadása. A sorozat a geometriában ismert öt alapelemből indul ki, a szín, a forma és a felületek kihangsúlyozása miatt egységesen fehérek, de felületükben eltérőek. Minden egyes döntésemet az vezérelt, hogy a befogadó minél jobban tudjon koncentrálni az íz élményre és annak rá gyakorolt hatására. A formaválasztást az elmesélt sütemények típusai határozták meg, így az emlékek egyfajta absztrakt formában jelennek meg. |
Formai kialakítás A történetekben szereplő édességek formáját vettem alapul a formák meghatározásakor. Absztraháltam őket geometriai formákra majd csoportosítottam. A csoportoknál így kirajzolódtak azok a formák, melyek hangsúlyosan jellemzik az adott csoportot. A hasonlóságokat vizsgáltam, mellyel célom volt a legkarakteresebb formát megtalálni a csoportokhoz. Így például a nagymamák által előszeretettel használt tepsik formailag is befolyásolták a sütemények alakját. Az almás rétes, mézes krémes és túrógombóc is mást mutat. Rangsorolni lehetett a történetek alapján, melyik is a legjellegzetesebb. A vakáció alatt elfogyasztott sütemények és finomságok is széles változatosságot mutattak. De mégis kiemelhetővé vált a legjellegzetesebb. A sorozat felépítésekor fontos szempont volt a különbségek hangsúlyozása, így egymáshoz képest is figyelnem kellett a csoportok karaktereit. Az öt alap test elkülönített irányokat adtak. Viszont a geometriai formák csupán kiindulási alapok voltak. Az elhangolásokkal és formai játékokkal az volt a célom, hogy az emlék-típusok sajátosságait emeljem ki, adjam vissza. A sorozat karakterei jól érzékelhetően elkülönüljenek, "mást meséljenek". Az alapformákat darabolással, tükrözéssel, nyújtással alakítottam az üzenetemhez legalkalmasabb módon. Ezek az alakítások természetesen a történetekben megjelenített érzések, élmények alapján alakultak ki. Azok az érzelmek alapján, amelyek egy csoporthoz, csoportra jellemző szituációkra és helyzetekre jellemzőek. Az együtt töltött idő, a kiemelt szerepkör vagy éppen a nehéz döntések szimbolikáját használtam. Ezáltal érhettem el, hogy élményszerűvé tegyem a süteményeket, mind látványban, mind pedig elfogyasztásuk alapján. |
Hatásmechanizmus Ahhoz, hogy az élményt még közelebb vigyem a befogadóhoz úgy döntöttem, hogy még egy érzékszervet bevonok: a tapintást. A sütemények nem csak az ízek, hanem az elfogyasztásuk módja miatt is élményszerűvé válnak. Célom volt kilépni a megszokott komfortos étkezési módoktól. Az előzőekben leírt elhangolások mindegyik sütemény esetében utalnak az elfogyasztás módjára is. |
Ízek Az ízek megalkotásakor fontos volt az adatszerű gyűjtés és rendszerezés. A kérdőívek és interjúk alapján konkrét válaszokat kaptam a kívánt ízekre vonatkozólag. Ezáltal tisztán kirajzolódtak azok a karakteres jellemzők, amelyekkel dolgoznom kellett. A nagymamák által készített sütemények ízeinek átlagolhatósága vagy a klasszikusnak mondható születésnapi torta ízvilága volt a kezdeti pont. Ezekből az adatokból kellett olyan kombinációkat létrehoznom, amelyek teljes értékű, összhangban lévő ízharmóniákat tesznek ki. A technikai megoldások, tésztatípusok és krémek állagát is a történetek alapján határoztam meg (pl.: a vasárnapi cukrászdai élményeket szimbolizáló szelet a cukrásztermékekre jellemző alapanyagokból és technológiával készültek). Fontos része volt a kutatásom során, hogy a saját emlék ízeimre is fókuszáljak. Izgalmas felismerés volt a tesztelés alatt, hogy másoknak is hasonló élményei vannak. Pontos alkotóelemeire és íz elemeire bontottam a történetekben szereplő ételeket. Természetesen ezek csupán elmesélés alapján kapott és szerzett információk, de mégis kaphatunk egy összképet, egy íz térképet. Az ízeknél épp a hasonlóság elegendő ahhoz, hogy felidéződjön az ahhoz hasonló emlékünk. A különböző ízek összehangolásával épp ez volt a célom, az összemosás és összekeverés. Aminek alkotóelemei, ízei más emléket idézhetnek. Az emlékezet rekonstruktív tulajdonsága is épp ezt segíti elő. Hisz egy fénykép újra- látása sem ugyanazt az emléket idézi fel minden egyes alkalommal. Újabb és újabb emléket idéz fel. Így az általam megalkotott íz kombinációk és harmóniák egyes elemi is épp ezt a rekonstruktív jelleget segítik. |
A SOROZAT |
Mama, kívánság, vasárnap, vakáció, bárcsak |
![]() |
Mama |
Kívánság |
Vasárnap |
Vakáció |
Bárcsak |
GOGA FOOD |
Góg Angéla gogangela@gmail.com |
Goga Food facebook » |
• Goga Food – Góg Angéla • A vasárnapi ebéd • Emlékek cukrászdája |
Forrai Design / www.forraidesign.hu |