• Goga Food –  Góg Angéla       • A vasárnapi ebéd       • Emlékek cukrászdája

 
  BELEKÓSTOLÁS
MÁSOK EMLÉKEIBE
   
  Az egész egy vasárnap reggel kezdődött, amikor meghallottam reggelizés közben a vadgalambok búgását; azt a bizonyos hangot, amit minden egyes vakáció reggelén hallottam Hódmezővásárhelyen, a Széchenyi utcában. Felidéződött minden.

 

A levélmintás függöny nagyszüleim hálószobájában, a nagypapám barkács-pincéjének hűvössége és szinte éreztem a kakaós krém ízét, amit nővéreimmel ehettünk meg, a sütemény készítése közben. Láttam magam előtt a tájképes tapétát a nagyszobájukban, éreztem a kiállhatatlan kemény díszpárnát, amin nem lehetett kényelmesen aludni a vasárnapi ebéd után.
Kíváncsivá tett a visszaemlékezés, hogy vajon milyen volt mások vasárnap délutánja?
Mivel töltötték a vakációt? Volt-e másoknak is faltól-falig tájkép a nagyszobában csörgedező patakkal? Másoknak milyen hangoktól, illatoktól indulnak be az emlékei?

Ezt a mechanizmust szerettem volna megismerni, kiismerni és rátalálni olyan részletekre, amelyek nem csak számomra fontosak, hanem mások számára is az lehet.

Olyan ez, mint amikor egy régen érzett ízt rögtön meg akarunk kóstoltatni másokkal.
Szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy valós emléket érzünk-e és hogy azt mások is érzik-e. Meg akarjuk osztani azt a bizonyos élményt, azt az ízt, azokkal akik fontosak nekünk. Hisz nem csak az ízre emlékezünk, hanem az ahhoz köthető eseményre. Felidéződnek helyszínek, hangulatok és a történtekhez köthető ismerősök, családtagok.

Gyermekkorunk meghatározó ízei és eseményei ezek, melyek elraktározódtak és beépültek tudatunkba és személyiségünk építőkövei lettek. Olyan élmények, melyekkel nem találkozunk minden nap, mégis elegendő egy falatot megízlelnünk vagy egy illatot megéreznünk és egy teljes kép jelenik meg előttünk. A boldogság íze.


Mikor is éreztük magunkat boldognak? Mitől volt az a pillanat boldog számunkra? Milyen ízek, színek és illatok emlékeit őrizzük a gondtalan évekből?

Kutatásom során 421 személyes történetet és gondolatot dolgoztam fel és rendszereztem.
  EMLÉKEK
MEGŐRZÉSE EGY ÍZ ÁLTAL
   
  Elég egy illat, egy falat ahhoz, hogy akár egész gyermekkorunk élményeit újra átélhessük.

 

Tervezőként számomra a felidézés mechanizmusa izgalmas, azok a pillanatnyi "időutazások", melyek hatására még inkább felidéződnek emlékeink. Elgondolkodtatni, hatni, mesélni és megmutatni. Kísérletet tettem arra, hogy ismeretlen és ismerős emberek személyes történeteinek feldolgozása alapján létrehozzak egy olyan rendszert, mely képes meglátni és értelmezni a hasonlóságokat és közös pontokat.

A projekt célja nem más, mint a párbeszéd elindítása, az emlékezés folyamatának segítése és a figyelem tudatosítása egy-egy íz kóstolásakor.

A jellemzők, amelyeket kiemeltem a történetek tartalmi elemzése alatt; öt elkülönülő emléktípust rajzoltak ki. Különböző karakterű élmények, melyek akár mindegyikével rendelkezhetünk. A nagymamánkkal együtt készített süteményektől, a vakáción zsebpénzből vásárolt kakaós palacsintáig akadnak ismerős részletek.

Kutatásom eredményeit egy, öt süteményből álló sorozatban valósítottam meg. Rendszerezésem ehető eredményei, melyek képesek reprezentálni a vizsgált emlékeket, élmény-sütemények.
 

Közös emlékek

Élmény-sütemények, melyek mind külső megformálást, látványt tekintve is teljes esztétikai élményt nyújtanak, mind íz élményük alapján egésszé teszik a hatásukat; ehető műtárgyak.

A történetek elemzése alatt egyértelmű célommá vált ezen típusokat feldolgozni és ezek alapján létrehozni egy olyan süteménysort, amely képes megmutatni emlékeink közös részeit és ezáltal elindítani magánemlékeink sorát. Üzenetem átadásához a legalkalmasabb forma a sorozat, hisz különálló emléktípusokat határoztam meg, de ezeknek egy közös kiindulási pontja van; a gyerekkori íz élmény visszaadása.

A sorozat a geometriában ismert öt alapelemből indul ki, a szín, a forma és a felületek kihangsúlyozása miatt egységesen fehérek, de felületükben eltérőek. Minden egyes döntésemet az vezérelt, hogy a befogadó minél jobban tudjon koncentrálni az íz élményre és annak rá gyakorolt hatására. A formaválasztást az elmesélt sütemények típusai határozták meg, így az emlékek egyfajta absztrakt formában jelennek meg.


 
     Formai kialakítás

A történetekben szereplő édességek formáját vettem alapul a formák meghatározásakor. Absztraháltam őket geometriai formákra majd csoportosítottam. A csoportoknál így kirajzolódtak azok a formák, melyek hangsúlyosan jellemzik az adott csoportot. A hasonlóságokat vizsgáltam, mellyel célom volt a legkarakteresebb formát megtalálni a csoportokhoz. Így például a nagymamák által előszeretettel használt tepsik formailag is befolyásolták a sütemények alakját.

Az almás rétes, mézes krémes és túrógombóc is mást mutat. Rangsorolni lehetett a történetek alapján, melyik is a legjellegzetesebb. A vakáció alatt elfogyasztott sütemények és finomságok is széles változatosságot mutattak. De mégis kiemelhetővé vált a legjellegzetesebb. A sorozat felépítésekor fontos szempont volt a különbségek hangsúlyozása, így egymáshoz képest is figyelnem kellett a csoportok karaktereit.

Az öt alap test elkülönített irányokat adtak. Viszont a geometriai formák csupán kiindulási alapok voltak. Az elhangolásokkal és formai játékokkal az volt a célom, hogy az emlék-típusok sajátosságait emeljem ki, adjam vissza. A sorozat karakterei jól érzékelhetően elkülönüljenek, "mást meséljenek". Az alapformákat darabolással, tükrözéssel, nyújtással alakítottam az üzenetemhez legalkalmasabb módon.

Ezek az alakítások természetesen a történetekben megjelenített érzések, élmények alapján alakultak ki. Azok az érzelmek alapján, amelyek egy csoporthoz, csoportra jellemző szituációkra és helyzetekre jellemzőek. Az együtt töltött idő, a kiemelt szerepkör vagy éppen a nehéz döntések szimbolikáját használtam. Ezáltal érhettem el, hogy élményszerűvé tegyem a süteményeket, mind látványban, mind pedig elfogyasztásuk alapján.
    

Hatásmechanizmus


Ahhoz, hogy az élményt még közelebb vigyem a befogadóhoz úgy döntöttem, hogy még egy érzékszervet bevonok: a tapintást. A sütemények nem csak az ízek, hanem az elfogyasztásuk módja miatt is élményszerűvé válnak. Célom volt kilépni a megszokott komfortos étkezési módoktól. Az előzőekben leírt elhangolások mindegyik sütemény esetében utalnak az elfogyasztás módjára is.


 
     Ízek

Az ízek megalkotásakor fontos volt az adatszerű gyűjtés és rendszerezés. A kérdőívek és interjúk alapján konkrét válaszokat kaptam a kívánt ízekre vonatkozólag. Ezáltal tisztán kirajzolódtak azok a karakteres jellemzők, amelyekkel dolgoznom kellett.
A nagymamák által készített sütemények ízeinek átlagolhatósága vagy a klasszikusnak mondható születésnapi torta ízvilága volt a kezdeti pont. Ezekből az adatokból kellett olyan kombinációkat létrehoznom, amelyek teljes értékű, összhangban lévő ízharmóniákat tesznek ki.

A technikai megoldások, tésztatípusok és krémek állagát is a történetek alapján határoztam meg (pl.: a vasárnapi cukrászdai élményeket szimbolizáló szelet a cukrásztermékekre jellemző alapanyagokból és technológiával készültek).

Fontos része volt a kutatásom során, hogy a saját emlék ízeimre is fókuszáljak. Izgalmas felismerés volt a tesztelés alatt, hogy másoknak is hasonló élményei vannak.

Pontos alkotóelemeire és íz elemeire bontottam a történetekben szereplő ételeket. Természetesen ezek csupán elmesélés alapján kapott és szerzett információk, de mégis kaphatunk egy összképet, egy íz térképet. Az ízeknél épp a hasonlóság elegendő ahhoz, hogy felidéződjön az ahhoz hasonló emlékünk.
A különböző ízek összehangolásával épp ez volt a célom, az összemosás és összekeverés. Aminek alkotóelemei, ízei más emléket idézhetnek. Az emlékezet rekonstruktív tulajdonsága is épp ezt segíti elő. Hisz egy fénykép újra- látása sem ugyanazt az emléket idézi fel minden egyes alkalommal. Újabb és újabb emléket idéz fel. Így az általam megalkotott íz kombinációk és harmóniák egyes elemi is épp ezt a rekonstruktív jelleget segítik.
   


  A SOROZAT
   
  Mama, kívánság, vasárnap, vakáció, bárcsak 


 

Mama

Mamával együtt készített porcukros krémes hatlapos.

Nagymamával együtt töltött értékes percek, melyek a tanításról, segítésről és végtelen törődésről árulkodnak. Az elcsent tésztacsücskök, falatok amiket bátran tunkolhatunk, mártogathatunk. Szabad játék a szinte soha el nem fogyó süteményhalmokkal.
A nagymamákról, mamákról és nagyikról megosztott történetekben rengeteg karakterjegy rajzolódott ki. Számos gesztust és érzelmet őriznek ezek az ízek, amit igazán csak tőlük kaphattunk meg. 

Kívánság

Anyu mindegyik születésnapomra pudingos, színes csodatortát sütött.

Minden évben várva várt és megismételhetetlen tökéletes nap, ami rólunk szólt. A visszatérő azonosságok és a kívánságok beteljesülésének pillanataival együtt.
Születésnapok, amik végre felkerekítették a korunkat és zsúrok, amiket minden barátunk várt. Izgatott és örömteli pillanatok. Meglepetések és színek a jól ismert ízek között. 

Vasárnap

Minden vasárnap a leghabosabb krémest választottam a sarki cukrászdában.

Kirándulások és utazások, melyek megbontották a hétköznapokat. Izgalmas új helyek, melyek csodavilágot mutattak. Különleges és tökéletesnek hitt cukorálmok és otthonos vasárnap délutánok.
Történetek, emlékek igazi nyugodt vasárnapokról, amikor választhattunk a töménytelen tömény szeletek közül. Mindent elrendezős hét utáni jól megérdemelt finomságok. 

Vakáció

Magunk szedtük a friss málnát a gyümölcsös kert végében.

Izgalmas szabad hónapok, felejthetetlen nyári szünidők. Csavargások utáni palacsintahegyek és porcukros epertálak.
Önállóságunk első lépései a jól beosztott vagy éppen elszórt zsebpénzünkkel.
Ízek, melyek a szabadság ízeit és emlékeit őrzik. Soha el nem felejthető első táborok, balatoni nyarak és strandok. 

Bárcsak

Végtelen álom míg fel nem növök.

Álmok, vágyak és remények, amikhez újra és újra visszatértünk, még ma is. Elérhetetlennek hitt képzeletek, melyek kiszínezték gondolatainkat és álmainkat.
Gyerekkorunk végéig tartó végtelen.
Összehasonlíthatatlan személyes álmok, melyeket meg nem történt emlékként őrzünk. Gyerekkorunkat szimbolizáló színes álomfelhők.

  GOGA FOOD

 
Góg Angéla


gogangela@gmail.com

 
   
  Goga Food facebook »

  • Goga Food –  Góg Angéla       • A vasárnapi ebéd       • Emlékek cukrászdája

  Forrai Design / www.forraidesign.hu